Voor vrijheid van meningsuiting

Voor vrijheid van meningsuiting

Theater de Goote

Theater de Goote werd opgericht in 1983. Het schoolgebouw de Goote was  verbouwd tot een gemeentelijk sociaal cultureel centrum, waar vanaf september datzelfde jaar tevens de theaterfunctie van start ging.

Elly Wester was jarenlang coördinator van Theater de Goote. “Ik was één van de vrijwilligers die reageerde op de oproep om deel uit te maken van een werkgroep van een nieuw op te richten theater.” Na jaren van vrijwilligerswerk werkte zij er vanaf 1988 voor o.a. de publiciteit en kaartverkoop, totdat ze in 1992 uiteindelijk de taken van Peter de Neef over nam, de coördinator tot dan toe.

Elly: “Het theater stond bekend als een knus, gezellig en informeel theater, waar zowel de bezoekers als de artiesten zich thuis voelden. Dit is later, na de sloop van SCC de Goote in 2005, ook altijd de insteek geweest voor het nieuwe BREStheater.”

Vrijheid van meningsuiting

In 2003 liet Elly Wester de boom planten in het Vrijheidsbos. “Voor mij is vrijheid van meningsuiting een  belangrijke kernwaarde.”, zegt Elly. “Het is belangrijk dat we daar ook voor blijven staan, voor ons recht om een andere mening te hebben, het is niet voor niks artikel 7 in onze grondwet. Er zijn genoeg plekken op de wereld waar mensen  beknot worden en waar andermans mening wordt opgelegd.”

De boom van Theater de Goote in het vrijheidsbos heeft daarom deze tekst gekregen: “Juist het theater is een plek waar alles gezegd moet kunnen worden. Met name cabaretiers nemen geen blad voor de mond en ik vind het goed dat dat in een land als Nederland zo kan.”

BREStheater

BREStheater nam in 2008 zijn intrek in BRES, het multifunctionele gebouw vlakbij de plek van het voormalige Theater de Goote. De naam kwam voort uit een prijsvraag: de bres is een gat in de vestingmuur en refereerde aan de vestingstad Brielle, maar ook ‘een bres slaan voor een theater’. Tevens staat het voor de groep mensen die in de bres zijn gesprongen voor het behoud van een theater in Brielle. BREStheater programmeert elk seizoen voorstellingen op het gebied van toneel, muziek, jeugd, film en cabaret.

Ook is het theater in functie als locatie voor cultuureducatie vanuit de Culturele Commissie Primair Onderwijs in samenwerking met de basisscholen in de gemeente Brielle: het CCPO. Elly: “Het uitgangspunt is dat kinderen, ongeacht hun achtergrond, in aanraking komen met allerlei cultuuruitingen. Ook dát heeft te maken met vrijheid, de vrijheid om uit vele mogelijkheden te kiezen wat echt bij je past en je talenten te ontwikkelen.”

Scroll naar boven